Uporaba piškotkov na spletiščih Mastersoft

Kaj so piškotki (cookies)

Spletišče v brskalnik računalnika obiskovalca oziroma uporabnika odloži tako imenovani "piškotek". Piškotki so tekstovne datoteke, ki se shranijo na uporabnikovem računalniku in omogočajo analize o uporabnikovem obisku, številu obiskov in kaj ga zanima v teh obiskih. V piškotku so osnovni podatki o uporabnikovem obisku določene spletne strani, npr. ime obiskovane spletne strani, ki jih opravi v spletišču. Vsebina piškotka se shrani v računalniku uporabnika v posebnem direktoriju. Z dvakratnim klikom na datoteko dobimo podrobnejše informacije o obiskani spletni strani, datumu in uri obiska. Vsi ti podatki so shranjeni tudi pri upravljavcu spletne strani, ki jo uporabnik obiskuje. Uporabnik lahko piškotke z določenimi nastavitvami briše, izključuje oziroma jih pogojno uporablja, a posledično uporabnik ne bo mogel uporabljati vseh funkcij spletišča v polni meri. V osnovi so brskalniki nastavljeni tako, da piškotke sprejemajo, zavračajo pa nastavljanje piškotkov, ki ne izvirajo iz področja, zapisanega v naslovni vrstici.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki so piškotki, ki so vedno omogočeni in potrebni, da so osnovne funkcionalnosti strani mogoče. Vključujejo piškotke, ki omogočajo, da je vaše brskanje po naši strani nemoteno, tudi če med brskanjem obiščete kakšno drugo spletno mesto. Pomagajo k boljši uporabniški izkušnji hkrati pa pripomorejo k večji varnosti in so v skladu s predpisi.

Izvedbeni in funkcionalni piškotki omogočajo izboljšanje funkcionalnosti našega spletnega mesta. Omogočajo, da si spletno mesto zapomni vaše izbrane možnosti. Pomagajo nam izboljšati hitrost delovanja spletnega mesta oz. vašega brskanja po spletu, pomagajo nam si zapomniti spletna mesta, ki jih uporabljate več ter so nam v pomoč pri povezovanju z vašimi socialnimi omrežji.

Ciljni ali oglaševalski piškotki zbirajo informacije, ki zagotavljajo boljše prilagajanje oglaševanja vašim interesom tako na naših spletiščih. Pridobljeni podatki so anonimni, kar pomeni, da niso pridobljeni v kakršnikoli povezavi z vašimi osebnimi podatki, ki ste jih morda zaupali na našem spletišču. Brez teh piškotkov, oglasna sporočila za vas ne bi bila ustrezna vašim preferencam.

Analitični piškotki zbirajo podatke o načinu uporabe spletišč. Analitični piškotki nam denimo omogočajo spremljanje priljubljenosti posameznih delov spletnega mesta, s čimer lahko spletne vsebine bolje prilagodimo vašim potrebam in izboljšamo ponudbo storitev. Podatki, ki se zbirajo s temi piškotki, niso vezani na posamezno osebo. Ti piškotki se uporabijo le, če potrdite sporočilo, da ste seznanjeni z uporabo piškotkov.

Uporabljeni piškotki

Na naših straneh uporabljamo tudi dodatke tretjih podjetih, kot na primer Google. V kolikor ta podjetja spremenijo nabor piškotkov, spodnja tabela morda ne bo ažurna in za to ne odgovarjamo. Vsekakor bomo spisek uporabljenih piškotkov ažurirali, kakor hitro pridobimo informacije o spremembah ali pričnemo uporabljati drugačen nabor.

Ime piškotkaTrajanje piškotkaOpis piškotka
cc_analytics1 letoTa piškotek se nastavi zato, da si spletno mesto zapomni vašo odločitev glede piškotkov. Nastavi se potem, ko ste odločitev sprejeli in jo potrdili s klikom na gumb "V redu". Dokler ga sami ne izbrišete, vas spletno mesto ne bo več spraševalo glede uporabe piškotkov.
_utma, _utmb, _utmc, _utmz, _ga2 leti, 30 min, seja, 6 mesecev, 2 letiGoogle analitika
id, pref, id, test_cookie6 mesecev, 2 leti, seja, 15 minGoogle oglaševanje
NID6 mesecevGoogle gumb +1

V kolikor ste zaznali neskladje ali imate dodatna vprašanja na lahko pišete na Dodatne informacije so na voljo v Pravnih obvestilih.

Upravljanje piškotkov v spletnem brskalniku

Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke. V nastavitvah brskalnika lahko piškotke kadarkoli izklopite. Informacije o nastavitvah za piškotke v posameznih brskalnikih so na voljo na naslednjih povezavah: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari.

Če piškotke izklopite, spletna stran ne bo delovala optimalno oz. bodo nekatere funkcionalnosti onemogočene. Tudi pri izklopu vseh piškotkov bo brskalnik še vedno pridobival določene informacije, ki so potrebne za osnovno delovanje naše spletne strani.

Piškotki

Nujno potrebni piškotki

So piškotki, ki so vedno omogočeni in potrebni, da so osnovne funkcionalnosti strani mogoče. Vključujejo piškotke, ki omogočajo, da je vaše brskanje po naši strani nemoteno, tudi če jo vmes zapustite. Pomagajo k boljši uporabniški izkušnji hkrati pa pripomorejo k večji varnosti in so v skladu s predpisi.

Pravzaprav

Ne pozabite, da so spletni piškotki datoteke, ki jih na vašem računalniku spletne strani hranijo zato, da je vaša uporabniška izkušnja boljša, prijaznejša, hitrejša in bolj enostavna.

Na tej strani